tiistai 13. toukokuuta 2014

Säätiö by Isaac Asimov

Kuva: http://3.bp.blogspot.com
Säätiö -sarja on sci-fi kirjallisuuden helmiä, jonka jokainen tämänlajin fani tuntee. Alunperin trilogiana alkanut kirja sai myöhemmin viisi lisäosaa, joista minä aloitin tekojärjestyksessä ensimmäisestä, 1951 kirjoitetusta Säätiö -kirjasta.
Ensimmäinen osa koostuu viidestä eri osiosta, jotka kertovat Säätiön alkutaipaleesta.

Hari Seldon, matemaatikko, kehitti tavan, jolla ennustaa historian kulku. Hän laati ennusteen, joka ennustaa ihmiskunnan tulevaisuuden seuraavien vuosituhansien ajalta. Ennuste ei ollut valoisa, jonka takia Seldon vaatii saada perustaa Säätiön, joka kerää tiedon yksiin kansiin, sanakirjan, joka lyhentäisi vuosituhansia kestävän taantuman.
Kehittämänsä psykohistorian tavoin, Seldon puhuu aikalukossaan, joka tietyin aikavälein aukeaa ja puhuu heille hologrammi kautta, jakaen ennustustaan.
Eri osat kertoovat eri henkilöiden ja aikakausien ahdingosta ja taviosta selviytyä Seldonin ennustamista kriiseistä.

Säätiö on paikoin sekava kirja, kun hypätään osioista toiseen, ei aina ole selvää kuinka kauan aikaa on mennyt eriosioiden välillä. Sekavuutta kuitenkin selventää lyhyet luvut, joita on hyvä lukea vai muutama kerrallaan.
En ole kova sci-fi fani, mutta suosituksesta luin tämän ensimmäisen osan. Ei mikään huono ja ymmärrän kyllä miksi Säätiötä pidetään sci-fi kirjallisuuden helmenä. Juoni on kiinnostava ja siinä on oveluuksia ja käänteitä, joita lukija ei osaa odottaa.
Säätiö-sarjan muut osat kronologisessa järjestyksessä:

SÄÄTIÖ TRILOGIA:
Säätiö (1951)
Säätiö ja imperiumi (1952)
Toinen säätiö (1953)
Säätiö veitsen terällä (1982)
Säätiö ja Maa (1984)
Säätiön alkusoitto (1988)
Kohti säätiötä (1992)
Asimovin kuoleman jälkeen tehtiin vielä kolmelta eri kirjailijalta Toinen Säätiö -trilogia:
Foundation's Fear, Foundation and Chaos, Foundation and Triumph

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti