torstai 31. lokakuuta 2013

Paper Towns by John Green

John Green on suomalaisille tuttu suomennetusta teoksestaan Tähtiin Kirjoitettu Virhe -kirjastaan (joka myös arvostelttu täällä), eikä Paper Towns ole yhtään huonompi.
Se tutkii naapurinpojan ja nörtin Quentin ja vastapäisessä talossa asuvan Margon tarinaa, kun Margo karkaa kotoaan ja Quentin aloittaa pitkän ja itsetutkiskelevan reissunsa löytääkseen hänet.

Kaikki alkaa kun Margo Roth Spiegelman ilmestyy Quentin Jacobsenin ikkunan taa ja pyytää tätä liittymään mukaansa yhden yön kestävään seikkailuun. Hetken epäröinnin jälkeen hän suostuu 2 vuotiaasta saakka tuntemansa tytön pyyntöön.
Se yö muuttaa kaiken.
He kostavat Margon poikaystävälle, joka pettää häntä, ystävälle, jonka kanssa hän petti, kiittää kaveria, joka siitä kertoi, kävelee suoraan Sun Trust Buildingiin etuovesta ja murtautuu Sea Worldiin. Hän teki yhdessä yössä sellaisia asioita, joita ei ikinä kuvitellut tekevänsä.
Seuraavana aamuna oli kuitenkin mentävä kouluun. Quentin odotti näkevänsä kuinka Margo käyttäytyisi hänen seurassaan. Margo ei kuitenkaan ilmestynyt kouluun, eikä seuraavanakaan.
Sitten etsivä eräänä aamuna Margon vanhempien kanssa, olivat ilmestyneet heidän ruokasaliinsa ilmoittaen, että Margo oli jälleen kerran karannut.
Tämä ei ollut mitenkään sensaatiomaista, koska näin oli käynyt aikaisemminkin. Quentin kuitenkin huolestuu kun Margoa ei näy, hänen vanhempansa näyttävät täysin luovuttaneen eikä etsiväkään voi tehdä täysi-ikäisen Margon etsimisen eteen mitään.
Sitten hän näkee julisteen Margon sälekaihtimissa, jota ei ollut aikaisemmin ollut. Siinä oli leivänmuru polun ensimmäinen muru.

Siitä alkaa vihjeiden ja arvoitusten vyyhti, kun Quentin alkaa etsiä murusia, jotka loppujen lopuksi johtaisivat Margon luokse. Hän jättää päättäjäistanssiaiset vain maatakseen hylätyssä ostoskeskuksessa (minimall) ja tuijottaakseen rakoa katossa ja miettiäkseen runoa Song of Myself
Erinnäiset vihjeet vievät Quentin, hänen parhaiden ystäviensä Benin ja Radarin, että Margon ystävän Laceyn matkalle 1 100 mailin (1770,28km) matkalle paikkaan, joka ei oikeasti ole edes olemassa. 
Matka Margon löytämiseen on pitkä ja sen aikana hän pohtii itseään ja Margoa ja tajuaa: Margo, jonka hän on nähnyt ei ole oikea Margo. Meidät on tehty vain langoista, tai ruohosta tai astioista, jotka halkeavat tai katkeavat.

Paper Towns on tutkiskeleva teos kahden nuoren suhteesta ja siitä kuinka kaikki ei olekaan sellaista miltä näyttää. Miten kaikki voi kietoutua yhteen ja sitten erota. Miten kaupunki, sen rakennukset ja ihmiset ovat pelkkää paperia.
Paper Townsia on vaikea selittää, se pitää lukea. Kirja on englanniksi, eikä sitä tietääkseni ole vielä kääntämässä suomeksi, mutta luulisi että Tähtiin Kirjoitetun Virheen myötä alkaisi kohta enemmänkin Greenin teoksia alettaisiin suomentaa. Kieli on paikoin vaikeaa, varsinkin nuorten puheessa kun on slangi sanoja. Mutta kuten kaikissa englannin kielisissä opuksissa, perus enkun taidolla pärjää ja saa pääpointtin esiin joka lauseesta. Kirja on tarkoitettu nuorille, mutta sopii hyvin aikuisillekin. 

in english:

John Green is world widely known, if not earlier than now atleast, his work The Fault in our Stars. and Paper Town is not bad at all. It is about nördy Quentin and across the road living Margo whrn she runs away from her home and leaves messages that only Quentin understands. So Quentin starts his self-searching and long journey towards Margo.

Everything starts when Margo Roth Spiegelman shows up behind his window and ask him to join one-night long adventure. He agrees and all changes. They revenge Margos ex.boyfriend, thanks a friend and broke into Sea World.
Next day when Quenting goes to school, she is gone.
Some days passes and detective comes to ask questions about her. This is nothing unusual, she has ran away before, but time passes. No news, parents are powerless and quit searching and detective can't do nothing about major aged Margo, he gets worried. But then he finds the very first clue.
Clues after clues takes Quentin and his friend over 1 100 miles (1770,28km) away from home. Journey to finding her is long and during it he wonders about himself, Margo and realize: Noone really knows her. We are only made of strings, weed or vessels, which cracks and breaks.

Paper Town is observing story about two youngsters relationship and how nothing is like it seems. How everything can be tied and then breaked. How people, buildings and towns are only paper.
It's hard to explain what Paper Town is, you had to read it. It's hard to read sometimes if english is not your native language like it's not for me, exspecially when the young people are talking. Slangwords are hard but you can make it whit basic english. 
This is mainly for teens and older.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti