torstai 26. helmikuuta 2015

Lokki Joonatan by Richard Bach

Lokki Joonatan on hyvin elämän filosofiaa pursuava lyhyt kirja(?), joka kertoo lokki Joonatan Livingstonesta, oman laumansa outolinnusta, joka ei tyydy vain lentämään lähellä pintaa ja metsästämään kaloja vaan haluaa enemmän.

Lokki Joonatanin intohimo on taitolento, joka haastaa hänet rikkomaan lokkien perinteisiä normeja ja suo hänelle vapauden tunteen, jota hän ei koskaan kokisi jos lentäisi kuin muut.
Sitten lokki parven vanhin karkoittaa Joonatanin kauas pois, eikä saa enää palata.
Kaukana kotoa Joonatan tapaa kaksi lokkia, jotka hohtavat taianomaisesti. Joonatan seuraa heitä kokonaan eri maailmaan, jossa on vain lokkeja, jotka ajattelevat kuin hän ja haluavat oppia taitolentämisen jalon taidon.

Kuluu aikaa ja kun Joonatan on oppinut tarpeeksi, jopa liikkumaan paikasta ja ajasta toiseen, hänet lähetetään takaisin maan päälle opettamaan muita samanlaisia, hyljeksittyjä lokkeja. 

Luin Lokki Joonatanin koska muistin sen olevan entisen äidinkielenopettajani lempikirjoja. Ihmettelin, että miten lokista voi saada kokonaisen kirjan aikaan, joten koulun kirjastossa sen nähtyäni, päätin tarttua sen hienoihin, sinisiin kansiin.
Lokki Joonatan on kovin lyhykäinen kirja, vajaalla 100 sivullaan, joiden seassa on muutamakymmen kokosivun täyttämää kuvaa, jotka kuvaavat hyvin tarinaa.
Kirjan nimi antaa ensimmäisenä kuvan lasten kirjasta, mutta luettuani sen huomasin, että se on hyvin pohtivat, täynnä erilaisia merkityksiä oleva kirja, josta voisi keskustella filosofian tai äidinkielen tunnilla.

in english:
Jonathan Livingston Seagull is very philosophical and short book that tells seagull Jonathan Livingston, his pack oddbird. He don't want to fly near to surface or just hunt fishes, he want's more.
Jonathan the seagulls passion is aerobatics and breaking borders of flying. It gives him feel of freedom that he would never gain if he would fly like other seagulls.
Then the oldest of the seagull pack exile Jonathan far away and order him never to return again.
Far away from home Jonathan meets two seagull who seems to glow magically.
He follows them to place that seems like a heaven, completely other world where everyone wants to learn art of flying.
Time passes and when Jonathan has learned enough, even moving from place to place and to diffrent time, he is sent to back to earth to teach other, abandoned souls.

I read this book because it was my teachers favourite. I wondered how can whole book be about seagull. It is very short book, under 100 pages, 20 pages just pictures. First idea you get while looking the name and cover of this book is childrens story but after I read it, I realized it is very pondering, full of symbols and meanings. This is the kind of book you discuss in your philosophys or mother tongue's class.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti