perjantai 11. lokakuuta 2013

Who Could That Be at This Hour? by Lemony Snicket

Who Could That Be at This Hour on ensimmäinen osa All the wrong Questions -sarjasta, joka on jo tuttu 13-osaisesta Surkeiden sattumusten sarja -kirjasarjasta. Kirjan kuvat on kuvittanut Seth.
Kirjassa on samanlaista oveluutta kuin Surkeiden Sattumustenkin sarjassa. Tietääkseni, tätä sarjaa ei ole suomennettu, mutta enkun kielen perustietoudella pärjää aika hyvin, paikoin on vaikeitakin "sivistyssanoja", jotka täytyy katsoa sanakirjasta, mutta pointin saa hyvin selville.

Lemony Snicket on poika jolla on erikoinen koulutus. Hän on rautatieaseman läheisessä kahvilassa odottamassa junaa, joka veisi hänet hänen "kaitsijansa" luokse. Kuitenkaan hän ei päädy junaan, joka odottaisi laiturilla, vaan kahvilan vessan pienestä ja korkeasta ikkunasta ulos, Theodora S.Marksonin autoon, joka vie hänet Stain'd-By-The-Sea nimiseen kaupunkiin, joka ei enää ole lähellä merta, vaikka nimi niin sanookin.
Siellä on levämetsä, musteputkia maassa, jotka pumppaavat mustetta, mutta muuten kaupunki on autio. Hänen ja Marksonin tehtävä on varastaa patsas takaisin majakasta, jossa asustaa reportterin alku nimeltään Moxie ja hänen isänsä.
Kysymys kuitenkin herää Snicketin mielessä: Miksi heidän pitää varastaa takaisin patsas, joka ei alunperinkään ollut heidän asiakkaansa?
Tästä alkaa tapahtuma ketju, johon tupsahtelee mm. Ellington Feint, tyttö joka etsii isäänsä, tyhjä ilmeinen kirjastonhoitaja ja Mrs. Sallis, jonka ei pitäisi enää asua Sallisin kartanossa. Kysymyksiä herää lisää, mutta vastauksia ei tule samaan tahtiin.
Toisaalla suuremmassa kaupungissa häntä odottaa kuoppa, joka kaipaa mittaamistaan ja sisko, joka on valmiina toimintaan kun vain velikulta ilmestyisi.

Jos pidit Surkeiden Sattumusten Sarjasta, pidät luultavasti tästäkin. Englannin kieli saattaa tehdä lukemisesta haasteellista, mutta kirja on kyllä sen arvoinen :D. Kuten jo alussa kerroin, siinä on Lemony Snicketille tyypillistä oveluutta ja pohtimista. Ei ehkä ihan aikuisen luettavaa mutta teineille (13-16) ehkä enemmänkin. Tosin, jos kuullostaa hyvältä ei ikärajoilla ole väliä. Peruskoulu englannilla pärjäilee ihan hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti