keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Varjopuutarha by Maria Autio

Kuva: sininenlinna.blogspot.fi
Tänä vuonna ilmestynyt uutuus-kirja on todella vaikuttava.

Lukio ikäisellä Pihlalla lievänlaatuinen autismi, mutta jo se erottaa hänet muista. Koulussa hän hengailee muutaman tytön kanssa, mutta ei varsinaisesti tunne kuuluvansa porukkaan. Ainoa lohtu tässä kaikessa on barokkipuutarha koulun takana ja salaperäinen Kronos, jolle hän kirjoittelee.
Ala-aste ei ollut Pihlalle miellyttävää aikaa, jolloin hänet eristettiin muusta luokasta oppimisvaikeuksien vuoksi. Silloin hän myös tapasi ensimmäisen kerran omistushaluisen ja sijaisperheestä toiseen vaihtaneen Mitjan.
Mitja ilmestyy uudestaan Pihlan elämään kun hän ja hänen kaverinsa valtaavat ja roskaavat Pihlan tutun ja turvallisen barokkipuutarhan ja varjot alkavat kerääntyä jälleen Pihlan ylle.
Teinitytön elämää hankaloittavat Mitjan lisäksi sisarukset, jotka eivät aina ole samalla sivulla hänen kanssaan ja äiti, joka masentuu työpaikkakiusaamisesta sängynpohjalle asti.
Nyt on vuorostaan Pihlan vuoro auttaa äitä.


Varjopuutarha on hyvin realistinen, muttei raskasta luettavaa. Se käsittelee hienosti autistisen nuoren lapsuutta ja nuoruutta, kun ympärillä kaikki on "hälinää" ja on asioita, joita ei ymmärrä ja mitä sitten kun poiketaan tutusta ja turvallisesta. Kehotan todella lukemaan, hyvä suomalainen kirja minkä ikäiselle lukijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti