perjantai 24. huhtikuuta 2015

Tarkoitettu (Matched) by Ally Condie

Cassia on 17-vuotias tyttö, jonka elämä on kaikin puolin säänneltyä. Yhteiskunta päättää kuinka paljon ruokaa he syövät, unen ja liikunnan määrän ja jopa tulevan puolison. Kukaan ei kyseenalaista Yhteiskuntaa, sehän ajattelee vain heidän parastaan, eikös?

Iso päivä koettaa Cassialle: hänen parijuhlansa. Siellä kaikki ovat pukeutuneet kauniisiin pukuihin ja mekkoihin ja he saavat syödä mitä maukkainta ruokaa, jota normaalisti ei ole saatavilla. Lisäksi, he saavat tietää elämänkumppaninsa nimen.
Parijuhlan jälkeen he saavat datasirun, jolla on kaikki tarvittava tieto heidän kumppanistaan. Cassia tietää jo kaiken Xanderista, kumppanistaan, jonka on jo tuntenut koko ikänsä. Datasirulla ei kuitenkaan ole Xanderin tietoja vaan Kyn; naapurustossa asuvan Poikkeavan tiedot. Ky on poikkeava, hänen ei pitäisi olla Cassian tai kenenkään muunkaan datasirulla.
Viranomaiset väittävät sitä virheeksi  mutta siemen on jo kylvetty. Viranomaiset eivät tee virheitä. Salaisuus salatusta, isoisän antamasta runosta ja isän hukkaamasta näytteestä painavat Cassiaa, vielä enemmän kun Ky ilmestyy samaan vapaa-ajan toimintaan kuin Cassia ja alkaa opettamaan hänelle vanhoja kirjaimia ja kertomaan salattua tarinaansa.
Onko Yhteiskunta todella niin virheetön kuin se väittää? Ajatteleeko se todella vain heidän parastaan? Cassia alkaa kyseenalaistamaan kaiken.


Tarkoitettu on aika hyvä Utopistisesta maailmasta kertova fantasia tarina, jossa on oikean verran kaikkea. Se on käänteinen Nälkäpelin maailmasta, jonka henkilöhahmot kuitenkin muistuttavat toisiaan.
Utopisesta maailmasta ei juuri tehdä kirjoja; ehkä koska se on haastavampaa. On helpompi kuvitella maailma, jossa kaikki menee päin mäntyä kuin täydellinen maailma, jossa kaikki on hyvin.
Cassiasta on tehty juuri sopivan naïvi hahmo, Xanderista Peetamainen kiltti ja anteeksiantava hahmo ja Kysta salaperäinen muukalainen, joka vetää puoleensa.
Tarkoitettu on hyvin soljuva ja helposti luettava vaikka välillä liiankin lapsellinen. Se on kuitenkin hyvin kirjoitettu ja lukemisen arvoinen kokemus fantasian ja kevyen sci-fin ystäville.

in english:
Cassia is 17-year old girl whose life is restricted in every possible way. Society decides the amount of food they eat, how much they can do sports and even their future partners. Nobody doubts Society, they only wants what is best for them, right?
Cassia's big day arrives: her matching party where she and everyone else who are same age as she, can dress beautifully, eat extraordinary and delicious food and know their life partners name.
After the matching party, they recieve datachip that has everything they need to know about their partner. Cassia already knows everything about Xander, her partner who she has known a long time. But when she opens a data chip, there's not Xanders info, there's Ky's, boy's who is deviant and should not be in it. Officials claim it as a mistake´but Cassia have already started to doubt everything.
Secret of granpa's secret poem, lost dna sample and Ky's appearance and old letters are weighting Cassia down. Is Society really so flawless as it claims to be? Does it really think their best?

Matched is good Utopian YA book that has little bit everything in it. Only thing that bothers me is that characters simialirity to Hunger Games characters. Matched is flowing and easy to read although sometimes little bit too childish.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti