tiistai 5. toukokuuta 2015

Tie (The Road) by Cormac McCarthy

Nälkiintyneinä, sairaina ja uuvuksissa mies ja poika taivaltavat läpi USA:ta päästäkseen etelään, jossa asiat saattaisivat olla paremmin, läpi epätoivoisten murhamiesten ja kerjäläisten.
Tie on todella synkeä tulevaisuuden kuva maailmasta, jossa ihmiset vaeltavat ympäriinsä paremman toivossa, vain vaistojensa varassa.

Maailma on vain varjo entisestään; tuhka peittää maan, ihmiset ovat petoja, jotka tekevät mitä vaan selvitäkseen ja vain vahvimmat selviävät. Kaiken tämän keskellä kulkevat mies ja poika, kohteenaan etelärannikko. Kaikkialla on hiljaista, mutta raadollista.
Ostoskärryt seuranaan he elävät sillä mitä jo valmiiksi ryövätyistä rakennuksista löytävät, pistooli suojanaan. Miehen sairaus pahenee aina vain, mutta hän ei halua jättää pientä, lapsenomaista poikaa yksinään. Mies tietää kuinka paha maailma on ja yrittää säilyttää poikansa viattomuuden ja uskon ihmisten hyvyyteen.

Minusta aika jännää oli se, että hahmoilla ei ollut nimiä. Mies on Mies ja poika on Poika. Se on ihan kelpo ratkaisu kun miettii kirjan yllä leijailevaa alati pahaenteistä ja "mystistä" fiilistä.
McCarthy osaa rakentaa jännitystä todella vähäeleisellä tyylillä (siksi tämä olikin erään kirjoitusoppaan esimerkki tekstinä), jota en ole monessa kirjassa kohdannut.
Vaikka kirjassa kuvataankin pahaa maailmaa, jossa kehenkään ei voi enää luottaa ja jokainen ihminen on potentiaalinen murhaaja ja kannibaali, Tie ei kuitenkaan ole ylivoimaisen raskasta luettavaa vaan tempaisee mukaansa. Se voi kuitenkin olla äärimmäisen raaka ja siinä on kohtia, jotka saavat sinut sulkemaan silmäsi ja lopettamaan lukemisen hetkeksi. Tämän takia en suosittele kirjaa alle 15-vuotiaille, mutta dystopian ystäville, jotka haluavat vähän karumpaa tekstiä kuin Nälkäpelit.

Tiestä (The Road) on tehty vuonna 2008 saman niminen elokuva, jota tähditää Viggo Mortensen (Miehenä) ja Kodi Smit-McPhee (Poikana).

in english:
Starved, sick and exhausted Man and Boy travels across the USA, heading to south, where things might be a little bit better, trying to avoid desperate murderers and beggers.
The Road's future world is very dark where people just wander around, following only their instincts.
World is just a plain shadow its former shelf; ash covers the earth and humans are beasts who will do anything to survive -even eat humans to fullfil their stomachs. Mist of all this, Man and Boy travels toward South coast. Everywhere is silent but unscrupulous.
With pistol and shopping cart full of stuff they have found already emptied houses Man tries to protect Boy -and his innocence and belief to man kind.

I found it exciting that there were no names, and mystic, slowly building tension in every step of story. Even thou Road describes the world in it's uttmost end, where no one can be trusted and every human being is potential cannibal or murderer, The Road is not absolutely hard to read. It pulls you with it and you can't stop reading.
Still, there are some parts that make you close your eyes (btw, don't read this late at night). I suggest that children under 15 should not read this, but if The hunger games is too sissy for you, read this. No romance, just surviving.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti