perjantai 6. syyskuuta 2013

Tähtiin kirjoitettu virhe (The Fault in our Stars) by John Green

"Minä pidän valinnoistani. Toivottavasti Hazel pitää omistaan."

"Kyllä pidän, Augustus.

Varmasti pidän."


Näin loppuu Augustus Watersin viimeinen kirje Van Houtenille, johon Hazel vastaa ja joka myös päättää tämän mahtavan 340 sivuisen kirjan, joka jokaisen pitää lukea.
On pirullista pistää vielä kirjan viimesivuille juonenkäänne, joka saa jokaisen lukijan kyyneliin.


Hazel on 16-vuotias tyttö, joka selvisi kilpirauhassyövästä, mutta taistelee nyt etäpesäkkeistä, jotka ovat sitkeästi hänen keuhkoistaan. Hän joutuu olemaan kiinni happilaitteessa, koska keuhkot eivät tee tehtäviään. Hänellä on lääke, joka estää etäpesäkkeitä kasvamasta, muttei poista niitä. Se vain lisää hänen rajallista aikaansa.

Ennuste hänelle ei ole koskaan ollut kovinkaan valoisa. Ei ole parannuskeinoa, vain lääkkeitä ja hoitoja, joilla viivyttää väistämätöntä.

Hazel viettää päivänsä katsomalla Huippumalli haussa uusintoja ja lukemalla kaikkien aikojen lempikirjaansa, Viistoa Valossa. Kirjan loppu vain on ikuinen mysteeri, kun se katkeaa kesken lauseen. Mitä tapahtui päähenkilö Annalle, hänen äidilleen, tulppaanikauppiaalle ja marsulle? Hazelin äiti pakottaa tyttärensä osallistumaan aina kerran viikossa syöpäpotilaiden vertaistukiryhmään. Hän kuulee samat vanhat jorinat, mutta eräänä kertana paikalla on luusyövästä jo parantunut, silmänsä syövälle menettäneen Isaacin mukana tullut poika, Augustus.

Augustus mullistaa Hazelin maailman. Hän on seksikäs ja karismaattinen, hauska ja vieläpä kiinnostunut Hazelistä. He pohtivat yhdessä Viistoa Valossa arvoitusta, pelaavat toimintapeliä ja hengailevat vain keskenään Isaacin kanssa, joka potee menetettyä tyttöystäväänsä ja sokeuttaan.

Kun kysymys Viistoa Valossa -kirjan keskeneräisestä lopusta käy ylivoimaiseksi, Augustus käyttää säätiöltä saamansa toiveen, jotta he voivat matkustaa Amsterdamiin tapaamaan Van Houtenia. Juuri ennen matkaa Hazel joutuu teholle ja matkan peruuntuminen on aivan veitsen terällä. He kuitenkin onnistuvat ja unohtumaton matka voi alkaa Hollantiin.

Van Houten kuitenkin paljastuu joksikin ihan muuksi, ja loppu jää edelleen mysteeriksi. Loma matkan viimeisenä päivänä Augustus paljastaa jotakin hyvin karmeaa ja Hazel saa maistaa miltä tuntuu olla kranaatin läheisyydessä.


Tähtiin kirjoitettu virhe on todella koskettava kertomus kahdesta teini-ikäisestä syöpä potilaasta, jotka pohtivat elämäänsä ja mitenkä se tulee menemään: onko missään mitään järkeä, kun kuolema kuitenkin koittaa enemmin tai myöhemmin ja kaikki unohtavat sinut? Onko mitään mieltä tutustua kehenkään, kun kuitenkin tuotat heille surua kun aika korjaa sinut pois?

Se on ihana filosofinen rakkaus tarina, jossa on suuri mysteeri ja joka ei ole vain nuorille suunnattu, vaikka sen päähenkilöinä ovatkin teini-ikäiset. Olen varma, että tämä saa kyyneleet jokaisen silmiin sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Ahmin koko kirjan yhden iltapäivän aikana, koska kun alat lukemaan sitä,et voi enää lopettaa. Vain John Green pystyy tämänkaltaisen kirjoittamiseen, joka on älykäs, tunteita herättävä
2014 The Fault In Our Stars tulee elokuvateattereihin valloittamaan kirjan fanien sydämet.

in english for short:
Hazel is a 16 year old girl who survived thyroid cancer but is now fighting against metastic tumors in his lungs. She has to attached to oxygen machine all the time, because her lungs can't breath on they're own. She has medicene that prevents tumors from growing, but don't remove them. It just give her more time in her limited life. Prediction was never too good for her, no cure, only medicenes and treatments which all delays invitable.
Hazel spends her days wathing reality shows and reading his favourite book: An imperial affliction all over again. Books ending is a never ending mystery, because it ends middle of sentence.
Hazels's mom force Hazel to attend cancer childrens support group. She hear all the old jibberjabber all over again, but one time there's a boy, cured from bone cancer, Isaac (who lost his eye to cancer) friend, one leged Augustus.
Augustus turns Hazel word all around, he's sexy and charismatic, fun and intrestend in Hazel. Together they wonder  about An imperial Affliction, play action games and hang around with Isac who is depressed after break up with his girlfriend and his blindness.
When question about An Imperial Afflictions ends comes too overpowering, Augustus uses his Wish to go to Amsterdam, to meet author Van Houten with Hazel.
Van Houten reveals to be something else and ending is not revealed. Last days in Amsterdam Agustus reveals something really terrible and Hazel, who always thought herself as a granade, gets to taste how does it feel to be near, exploding granade.
The Faul in Our Stars is really touching story about two teen agers, fighting against cancer, who wonders their lives and how it's going to be: is there nothing sense in all this, when death comes, sooner or later and everyone forgets you? Is it worth of knowing anyyone, you, when you just bring them sufferinf when time collects you?
Tfios is lovely, philosophical story, with big mysteries, which not just for adults, even thou it's main characters are teen agers. I'm sure this brings tears in your eyes, no matter your age.
But it's funny too, so it'snot just crying. It is clever above all.
I readed the whole book in one afternoone, becuase when you start, you can't stop reading. Only John Green is able to write like this, which is clever, funny and emotionaly shaking.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti