torstai 12. syyskuuta 2013

Salamavaras (The Lightning Thief) by Rick Riordan

Salamavaras on siis Percy Jackson -sarjan ensiminen osa, josta on tehty saman niminen elokuvakin, samoin kuin Salamavarasta seuraavasta Hirviöiden Meri kirjasta.

Percy Jackson on 12-vuotias ongelmanuori, joka kärsii luki- ja tarkkaavaisuushäiriöistä. Sisäoppilaitokessa opiskelu ei ota onkeensa kun muut kiusaavat ja kirjaimet ovat yhtä sotkua kun niitä yrttää lukea. Ainoa helpotus on latinanope Brunner ja kainalosauvoilla linkkaava Grover.
Luokkaretkellä kuitenkin tapahtuu jotakin, mitä edes Percy ei voi selittää: kesken luokkaretken matikanope Dodds ottaa hänet puhutteluun mutta muuttuukin lentäväksi hirviöksi, Raivottareksi. Brunner tulee apuun, mutta hänellä onkin jalkojen sijasta kaviot. Itse asiassa koko alaruumis on hevosen. Percy päihittää Raivottaren Brunnerin antaman kynän avulla, joka muuttui miekaksi.
Kukaan muu ei ollut huomannut välikohtausta, seuraavana päivänä kukaan ei edes muista Doddsia, mutta Grover salailee selkeästi jotakin.
Koulun päätyttyä ja loman alkaessa Percy palaa New Yorkiin äitinsä ja mäntin isäpuolen Lemu-Gaben luokse. Epäonnea ei kestä kauaa kun Percyn äiti päättää viedä hänet lomalle maaseudulle, mutta sitten kaikki vasta meneekin pieleen. Grover hyppää kelkkaan mukaan ja he lähtevät vaaran ajamana ajamaan jonnekin.
Taas yksi monsteri ilmestyy ja suistaa heidät tieltä: Minotaurus. Minotaurus saa hänen äitinsä kiinni ja tappaa hänet, kun Percy ja Grover juoksevat rinnettä ylös turvapaikkaan. Percy surmaa Minotauruksen Brunnerilta saamansa kynän avulla.

Näin hän päätyi Puoliveristen leiriin ja saa tietää olevansa Poseidonin poika, Perseus, jota syytetään Zeuksen mestarisalaman varastamisesta. Hänet, Grover, joka onkin satyyri ja Athenan tytär Annabeth lähetetään etsintäreissulle tavoitteena löytää mestarisalama ja palauttaa se Olympokselle ennen kevätpäiväntasausta ja estää ihmiskunnan suurin sota.

Minulla meni aivan liian kauan lukea Salamavaras, yllätyin kun sain sen sitten loppujen lopuksi aloitettua. Se on niin nuorille kuin vähän vanhemmillekin lukijoille suunnattu kirjasarja, joka sopii niille jotka pitävät seikkailusta. Kreikan Mytologiaan perustuvia fantasia kirjoja ei olekaan vähään aikaan näkynyt ;D.

in English:

The Lightning Thief is a first part of Percy Jackson serie by Rick Riordan.

Perct Jackson is a 12 year old trouble maker, who suffers dyslexia and attention deficit hyperactivity disorder. In his boarding school everybody bullies him and letters are completly nonsense when he try to read them. Only comfort comes from Latin teacher Brunner and friend Grover.
In a field trip, something wierd happens: math teacher Dodds turns into flying monster and tries to eat him! Suddenly Grover's lower body is like goats and pencli turns into sword. He beats Dodds, but after it no one remembers anything, even thou Grover obviously is hiding something.

Vacation starts and Percy returns home to his mom and Smelly-Gabe. This does not last long, because his mom decides to take him to Special childrens camp. 
Till something goes horribly wrong, Grover jumps in and they are being chased by legendary Minotaurus. Minotaurus killed his mom and Percy Minotaurus, byt he pen-sword Brunner gave him.

And so he ended up at the half-blood camp, learns that he is son of Poseidon, Perseus, who is accused stealiong Zeus lighting. He, Grover (who is turned to be satyr) and Athenas daughter Annabeth is send to find Lighting Thief and get lightning back before times run out, or it is a war.

IT took too long to read this. I was suprised how tempting it was when you started. It is for children and teens, for those who like adventure. Books about Greek Mythology has not been up a little while.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti