tiistai 28. heinäkuuta 2015

Varasto by Arto Salminen

Okei, tämä on kieltämättä häröin ja erikoisin kirja, jonka olen vähään aikaan lukenut. Tässä 1998 vuonna julkaistussa teoksessa päähenkilönä on maalikaupan varastomies Rousku ja hänen toistaan erikoisemmat työtoverinsa.
VAROITUS! Kielen käyttö raakaa, herkkäsilmäiset sulkekaa silmänne.

Rousku syö seisaaltaan ja kusee istualteen, sellainen mies hän on.
Hän ja Raninen työskentelevät päivät maalikaupan varastomiehinä, heittävät tikkaa ja puhkovat maalipurkkeja ja kettuilevat asiakkaille, että pomolle. Kahvitauoilla Rousku härnää maalimyyjä Karitaa ja viikonloppuisin sitten panee häntä. Hän myös myy vanhalle kommunistille rakennustarvikkeita tiskin alta.

Kaikki menee ihan joutuisasti kunnes Karita tulee raskaaksi ja pomo huomaa hävikin varastossa. Rousku on nyt kusessa: lapsi on tuloillaan eikä hänellä ole varaa menettää työpaikkaansa.
Epäilysten kohdistuessa Rouskun työkaveriin, Raniseen hänellä ei ole mitään aikomuksia oikaista näitä epäilyksiä. Raninen, joka on Rouskun tavoin laiska ja saamaton työntekijä, saa potkut ja joutuu oitis mieron tielle.
Rousku jatkaa niin kuin ennenkin.

Varasto on lyhykäisyydessään mustaa huumoria pursuileva kirja, joka on täysin lakaissut kaiken hienotunteisuuden sängyn alle. Kirja sijoittuu 90-luvun lama-aikaan, joten kirjaa voi pitää hyvinkin ajankohtaisena vaikka sen ilmestymisestä on jo 17 vuotta. 
Hahmot ovat hullunkurisia, varsinkin kommunisti Jylhäkorpi, joka paasaa työväenluokan aatteista, samalla istuen Alvar Aallon Pallotuolissa design asunnossaan.
Kirjasta on tehty myös elokuva, joka on siistitty versio kirjasta.

Ps. Anteeksi, että kesti julkaista tämä :) Kesätyöt ovat vähän veroittaneet aikaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti