sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Roskisprinssi by Tuija Lehtinen

Päädyin lukemaan leffan osana leffapiiriä, jossa katsotaan kirjoihin perustuvia elokuvia. 
Tuija Lehtinen, joka on jo vuosikymmenten ajan huvittanut meitä nuorten kirjoillaan ja tunnetaan ehkä parhaiten Laura-sarjastaan, on kirjoittanut tämän nuoren pojan vapaudesta kertovan kirjan, josta myös on tehty elokuva.

Jed on 17-vuotias poika, aurinko paistaa ja hän päättää vetää ritolat ja lähteä kotoa. Poika on kyllästynyt yläluokkaisiin vanhempiinsa, jotka määrävät hänen tulevaisuudestaan.
Hän vetää jäähyväisviestin peiliin maalilla ja menee juna-asemalle. Hän hyppää ensimmäiseen junaan ja suuntaa suunnittelematta pikku kylään. Jo asemalla hänen huomionsa kiinnittää mantelisilmäinen ja kaunis Päivi, joka suuntaa reppureissaamaan.

Paikka näyttää sopivan hiljaiselta ja paikalta, josta vanhemmat eivät häntä osaisi etsiä.
Sattumien kautta Jed päätyy nukkumaan teltassa leirintäalueella kulkukoira Jesse Jameksen kanssa ja kaivaa siistii hautausmaita. Sattumien kautta hän päätyy jakamaan lehtiä, että roskakuskiksi karun Saastamoisen kanssa. Eräänä aamuna hän kuitenkin löytää tytön asuinalueelta täydessä tuiterissa ja saattaa tytön ovelle. 
Ei kauaakaan kun hän kohtaa tytön, Lulu nimeltään, että Päivin. Lulu herättää jo ensinäkemältä Jedissä pelkkää ärsytystä, kun Päivi taas helliä tunteita.
Kylmien ilmojen tullessa Jed päätyy etsimään itselleen asuntoa talveksi ja päätyy rähjäisen kassi-alma Veeran kämppäkaveriksi rehjuiseen ja tavaran täytteiseen omakotitaloon, pelastettuaan naisen Körrin ja poppoon kynsistä.
Jed ja Lulu ystävystyvät vaikka tyttö herättääkin hänessä ärsytystä.
Menee kuukausia, eikä Jedillä ole mitään aikomuksia lähteä.

Roskisprinssi on hyvin tyypillistä Tuija Lehtistä ja suomalaista nuorten kirjallisuutta. Se on hauska ja hivenen romanttinen, mutta ei yhtä masentava niin kuin suomalaiset nuortenkirjat tuuppaavat olemaan raskaine aiheineen ja draamoineen. On piristävää lukea, jotain jossa ei ole ainaista angstia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti